Grapperhaus is kleurrijk, maar nu bewust even niet

Hij is met afstand de meest flamboyante minister, terwijl zijn ministerie van Justitie en Veiligheid juist naar rust snakt. Ferd Grapperhaus nam gisteren in de Tweede Kamer, tijdens zijn eerste grote debat, daarom zijn kalmste houding aan.

Ineens verontschuldigt de nieuwbakken minister zich zelfs. Hij heeft zojuist héél even – zij het lichtjes – zijn stem verheven. ,,En ik had mij nog wel zo voorgenomen dat niet toe doen.” Zijn ambtenaren in de achterste bankjes zijn van schrik rechtop gaan zitten, want verder is het hoffelijkheid en kalmte troef, bij zijn eerste grote debat, over de begroting van zijn ministerie.

Grapperhaus is een exoot in een kabinet met vooral heel veel brave jongetjes en meisjes. Weinig ministers die al vóór hun aantreden andere politici de maat hadden genomen, zoals Grapperhaus deed in columns en een boek dat hij voor z’n politieke carrière schreef. Zoals hij Alexander Pechtold ‘een windvaan’ noemde, of zijn huidige baas Mark Rutte ‘flutpolitiek’ verweet.

En welke minister leukte bedrijfsfeestjes op met een imitatie van George Baker, zoals hij deed als partner van advocatengigant Allen & Overy. Of durfde decadent te poseren in de krant met zijn wijncollectie met 1.200 flessen. Grapperhaus maakte er zelfs geen geheim van dat hij – als CDA’er – op zondagochtend liever gaat wielrennen dan in de kerk gaat zitten. Lees verder