Kamer fel tegen verbod op rotjes en vuurpijlen

DEN HAAG – Moeten we kappen met rotjes en vuurpijlen? Ja, zegt Tjibbe Joustra, voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Toch is in de Tweede Kamer nog lang geen meerderheid voor een landelijk vuurwerkverbod. 

Over een maand maakt Nederland opnieuw de balans op. Hoeveel gewonden en doden vallen er dit keer door vuurwerkongelukken? ,,Er wordt altijd gesproken over een ‘rustige jaarwisseling’, maar gemiddeld één dode en honderden gewonden per jaar zou ik niet ‘rustig’ willen noemen”, vertelt Tjibbe Joustra, voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV).

Stevig rapport

Hij presenteerde gisteren een explosief rapport, met daarin de aanbeveling om knalvuurwerk en vuurpijlen landelijk te verbieden. De Tweede Kamer wil snel in debat met minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. ,,Dit stevige rapport verplicht ons tot discussie over onze viering van oud en nieuw”, zegt CDA-Kamerlid Chris van Dam.

Toch is in de Kamer nog lang geen meerderheid voor zo’n landelijk verbod. ,,Met een vuurwerkverbod wordt de meerderheid die van legaal vuurwerk geniet de dupe van de idioten die met vuurwerk terroriseren”, zegt VVD’er Arno Rutte. Grapperhaus zelf noemt het OVV-rapport ‘goed en degelijk’, maar hij vindt het nog te vroeg om conclusies te trekken. Lees verder