Open brief aan minister Grapperhaus

Geachte heer Grapperhaus,

Middels deze brief wil CIDI zijn ernstige zorgen kenbaar maken over het handelen van het Openbaar Ministerie na de aanslag op restaurant HaCarmel. Op 7 december vernielde Saleh A. de ruiten van het koosjere restaurant. Hij werd door de politie gearresteerd, en 60 uur later alweer vrijgelaten. 

Gezien de feiten die sindsdien druppelsgewijs bekend zijn geworden, vinden wij het onbegrijpelijk dat Saleh A. zo snel is vrijgelaten. Vorige week werd bekend dat hij in Syrië training heeft ondergaan in het gebruik van wapens. Tegenover de politie verklaarde hij bovendien dat hij het niet erg had gevonden als hij was gestorven tijdens zijn daad.

Tijdens de rechtszitting vandaag kwamen opnieuw schokkende feiten boven tafel. Saleh A. heeft tegen de reclasseringsambtenaar verklaard dat zijn aanval op restaurant HaCarmel slechts “een eerste stap” is. Hij omschrijft zichzelf als “een vulkaan die op uitbarsten staat”, maar wil niets kwijt over wat de tweede stap dan zou zijn. Ondanks dit verkapte dreigement was hij zestig uur na zijn aanval alweer op vrije voeten.

Lees verder