Schandalig en kortzichtig: de alternatieve feiten van onze overheid

De reactie van Grapperhaus was triest en hopeloos voorspelbaar. En toch zou het fout zijn om alle aandacht nu te richten op de nieuwe minister. Noch moeten we al onze aandacht richten op de illegale beïnvloeding van het WODC. Daarmee blijft het werkelijke probleem namelijk onbesproken.

Onderzoek naar het Nederlandse drugsbeleid is jarenlang gemanipuleerd, concludeerde Nieuwsuur vorige week. Jarenlang namen topambtenaren van het ministerie van Veiligheid en Justitie het niet zo nauw met de waarheid en beïnvloedden ze bovendien een onafhankelijk onderzoeksinstituut.

Daarmee hielpen de ambtenaren hun minister op de korte termijn en wie weet ook wel hun eigen carrière – wie haalt er niet graag een wit voetje bij de minister. Maar ze brachten met hun gedrag grote en blijvende schade toe aan de geloofwaardigheid van onze overheid als geheel.

Centraal in deze discussie staat het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC). Hoewel gevestigd in het ministerie, is de onafhankelijkheid van het instituut streng gewaarborgd en geniet het een uitstekende reputatie. In 2014 concludeerden deze onafhankelijke onderzoekers dat het strenge coffeeshopbeleid van minister Opstelten was gericht op het aanpakken van een niet-bestaand probleem. Lees verder